Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Πρωτότυπα σκίτσα και ζωγραφιές με χρώμα για τους Μακεδονικούς τύμβους Κορινού, του αρχιτέκτονα HONORE DAUMET

Η ανακάλυψη του μακεδονικού τάφου του Heuzey ή αλλιώς τάφος της Πύδνας, αποδίδεται στον Γάλλο αρχαιολόγο και εξερευνητή Léon Heuzey, ο οποίος το 1855-56 περιόδευσε στην κεντρική Μακεδονία. Ο Hussein-Bey, ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στον Κορινό κοντά στην αρχαία Πύδνα, επέτρεψε στον Léon Heuzey να σκάψει ένα υπόγειο ταφικό μνημείο, του οποίου μόνο το αέτωμα και οι θόλοι ήταν ορατοί λόγω κατολισθήσεων, αλλά η διακόσμηση του επάνω μέρους εξακολουθούσε να φαντάζει εντυπωσιακή. Έτσι, τον Μάιο του 1861 ο Heuzey επέστρεψε στην Μακεδονία, αυτή τη φορά ως επικεφαλής ερευνητικής αποστολής, υπό την προστασία του Ναπολέοντα Γ'. Μαζί του σε αυτό το ταξίδι, ο Heuzey είχε τον αρχιτέκτονα Honoré Daumet όπου και αποφάσισαν να ψάξουν ξανά για τον συγκεκριμένο τάφο. Όλη η αποστολή φιλοξενήθηκε σε μια από τις οικίες του Hussein-Bey για έναν μήνα περίπου όσο διήρκησε και η εξερεύνηση που ήταν ουσιαστικά και η πρώτη ανασκαφή στη βόρεια Πιερία.

Εικόνα 1. Μακεδονικός τάφος "Heuzey",

Επάνω μέρος: α) Οι μετόπες ήταν λευκές, οι κανόνες, τα τρίγλυφα και η ταινία πάνω από τα τρίγλυφα βαθυκύανα β) λεπτομέρειες της πρόσοψης και θύρας γ) λεπτομέρεια διακόσμησης ανωφλιού

κάτω μέρος ) Χρωματική απεικόνιση με σχεδιαστική απόδοση Μακεδονικός τάφος "Heuzey"




Ο H. Daumet αποδείχθηκε εξαιρετική επιλογή, σύμφωνα με τον Heuzey (1876), καθώς σχεδίαζε και ζωγράφιζε με χρώμα όλα τα ευρήματα, γεγονός που αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο για την κατανόηση της κατάστασης του τάφου εκείνη την εποχή και ειδικότερα για τη διακόσμησή του. Αποτέλεσμα αυτής της ανασκαφής δεν ήταν μόνο η αποκάλυψη ενός μέχρι τότε άγνωστου τύπου ταφικού μνημείου, με θολωτή ή καμαρωτή οροφή και με μνημειώδη πρόσοψή, αλλά και η συγγραφή της εξαιρετικής μελέτης του Heuzey με τίτλο: Mission archéologique de Macédoine το 1876, η οποία περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της εξερεύνησης καθώς είχε και τα σχέδια του Daumet.

Παρακάτω, δίνονται σε ψηφιακό αρχείο, τα πρωτότυπα σκίτσα και οι ζωγραφιές με χρώμα του αρχιτέκτονα Honoré Daumet, έτσι όπως τα αποτύπωσε ο ίδιος και τα έκδωσε ο Léon Heuzey.

Εικόνα 2.  Επάνω μέρος: Κλίνη β΄. Εικονίζεται ένα φίδι του οποίο  κεφάλι είναι σηκωμένο και κοιτάει προς το πόδι της κλίνης. Το σώμα του κουλουριάζεται σχηματίζοντας κύκλο στο μέσο περίπου και η ουρά ελίσσεται ελεύθερα στο χώρο. Κάτω μέρος: Τα θυρόφυλλα της θύρας του θαλάμου. Το δεξί θυρόφυλλο της θύρας εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου


Εικόνα 3. Χάλκινο κόσμημα σε σχήμα λεοντοκεφαλής που βρέθηκε στο δάπεδο του δρόμου και κοσμούσε το δεξιό φύλλο της εξωτερικής πόρτας και το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου.


Εικόνα 4:  Πάνω μέρος: Η είσοδος του ταφικού μνημείου. Κάτω μέρος –κέντρο Ο μακεδονικός τάφος σε σχέση με τον τύμβο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου